Fevzi Temelli
1955 Trabzon doğumlu sanatçı, lise eğitimini Trabzon Sürmene’de aldı. 1976 - 1980 yıllarında İstanbul Marmara Üniversitesi Resim ve Heykel Bölümünü bitirdi. 1980 - 1984 döneminde Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü Neşet Günal atölyesinde öğrenim gördü. Devlet ve özel liselerde 10 yıl resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. Hollanda’da resim çalışmaları yaptı..
Sanatçı, 2025 yılı 13 - 28 Mayıs arasında Anita Galeri’de 22.Kişisel Sergisinde farklı dönemlere ait eserlerin yanı sıra, soyut figüratif ağırlıklı çok önem verdiği son dönem yağlı boya işlerinden örneklerle bir seçki sunuyor .
İlk resim sergilerinde figüratif büyük boy çalışmalar yaptı. Aldığı eğitimin etkisiyle ağırlıklı olarak insan figürlü eserler yaptı. Bir ekole bağlı kalmayıp önceleri yaptığı klasik çalışmalardan vaz geçip izlenimci manzaralar yaptı. daha sonra puantizm tekniği ile mistik figürlü çalışmalar yaptı. Sonraları kristalize ve kübizm tarzı yapıtlarıyla sergiler açtı. 2020 yılından itibaren çok heyecan duyduğu soyut çalışmalarını sürdürmekdedir.
Fevzi Temelli resim çalışmaları ile birlikte heykel çalışmalarınıda sürdürmektedir. Daha çok büyük hacimli çalışmalar yapmaktadır. Büyükçekmece, Beylikdüzü, Arnavutköy, Esenyurt, Kayseri Kuş Müzesi ve Balıkesir’de rölyef ve heykelleri bulunmaktadır. Sanatçının, yurtiçinde ve yurtdışında başta Hollanda olmak üzere Almanya’da ve bir çok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.
Fevzi Temelli, ayrıca müzik alanında da çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır. Mesam üyesi olan sanatçının, 200 civarında Karadeniz yöresi ve sanat müziği bestesi bulunmaktadır. Birçok sanatçı onun bestelerini seslendirmekte olup kendisininde 5 adet kaset ( cd ) çalışması bulunmaktadır. Solist olarak kurduğu guruplarla uzun süre konserler vermiştir. Yeni beste çalışmaları devam eden sanatçı kemençe ve ud çalmaktadır. Karadeniz horon eğitmeni olan sanatçı bu alanda da yurt dışında yurt içinde çok sunumlar gösteriler yapmıştır. Fevzi Temelli Karadeniz’in kadim müziğinin ve folklorunun yaşayan hafızasıdır.
Hollanda devleti dünya halk kültürlerini tanımak ve öğrenmek için tüm ülkelerin yöresel kültürünü en iyi bilen eğitmenleri Hollanda’ya davet etmektedir. Bu doğrultuda Trabzon folklorunu ( halk oyunları müzik ve müzik aletleri kıyafet ve yemekleri ve resimlerle yaşam görselleri ) iyi bilen Fevzi Temelli’yi ülkelerine davet ettiler. 1987 yılında Rotterdam’da Dordrecht belediyesine bağlı özel bir ekiple ülkenin büyük bir bölümüne sunumlar öğretiler yaptı. Sanatçı o günleri şöyle aktarıyor,bu tanıtımlar kısaca şöyle idi: Trabzon halk oyunlarını kemençemle çalıp öğrettim yöresel türküleri sürekli çalıp söyledim yaptığım yöresel konulu resim çalışmalarımı sergileyip onlara sundum bu resimler orada bulunmaktadır. Yöresel yemekler( kuymak, mıhlama, sarma ) yapıp beraber yediğimiz anlar oldu.
Loading....